Fill 4
Tom Winters & Ives Swennen

CEO & CTO/COO

Tom Winters (CEO Adfil): “Adfil groeide in 2019 van betonlabo uit tot onafhankelijk, innovatief bedrijf in constructievezels. Die micro- en macrosynthetische vezels worden meer en meer gebruikt om beton te wapenen, als duurzaam alternatief voor staalwapening of staalvezel betonwapening. We waren de afgelopen jaren pioniers, want onze oplossing was nieuw in de markt en de bouwsector is een vrij conservatieve sector.

Gelukkig verkiezen intussen wel steeds meer betonproducenten, ingenieursbureaus en aannemers polymeervezels boven conventionele staalwapening.”

Ives Swennen (CTO/COO Adfil): “Logisch, want er zijn veel voordelen. Zo zorgen onze vezels ervoor dat het beton homogener uitdroogt, waardoor het minder scheurt of krimpt. En in tegenstelling tot staal corroderen macrovezels ook niet in beton. Bovendien worden de vezels al in de betoncentrale toegevoegd, zodat het beton gewapend op de werf aankomt, wat veel tijd uitspaart. De duurzaamheid van beton verbeteren is dan ook ons doel. Daarom hebben we samen met Centexbel een nieuw type vezel ontwikkeld die in spuitbeton gebruikt kan worden.”

Tom: “Twee jaar lang deden we tests in labo’s en in tunnels, én met het slechtst mogelijke beton om de verwerkbaarheid en de homogeniteit van het beton ook in de meest extreme omstandigheden te bewijzen. Daardoor ligt de performantie van onze nieuwe macrovezel in gespoten beton nu minstens 10% hoger dan de marktreferentie. Doordat we nu ook macrovezels voor spuitbeton hebben, zijn tunnels onze grootste potentiële markt. En ook tegenover staalvezels kunnen we competitief zijn doordat we hogere energieabsorpties realiseren met minder product.”

Ives: “De onderzoekers van Centexbel dachten vanaf het begin met ons mee en kwamen met goede ideeën. Er was ook meteen een vertrouwensband omdat we hun toewijding voelden. Naar een gezamenlijk doel toewerken zorgt bovendien voor snelheid en efficiëntie. Dit was bijgevolg het eerste project met een externe partner waarbij we alle doelen gewoon binnen de tijd hebben gehaald.

Zij maakten ook de link met het WTCB, dat instond voor de duurzaamheidsproeven op het materiaal. De synergie tussen de verschillende Innovaders versterkt nog hun impact!”

“De mensen van Centexbel zijn een verlengde van ons brein.”
\
Discovery Date