Fill 4
Piet Van & Frank Vancauwenberghe

Product Developer & Founder

Piet Van (Product Developer Office Line): “Frank en ik gingen als ondernemersduo bij Centexbel aankloppen omdat we onze nieuwe, ecologische methode om vissenleder te looien betrouwbaarder en stabieler wilden maken. We wilden het systeem bovendien patenteren en raad vragen in verband met de productie en het vermarkten van ons product. Het werd echter al snel duidelijk dat onze tanneervrije methode ook uitermate geschikt is om, behalve vissenleder, allerlei andere soorten leder te produceren.”

Frank Vancauwenberghe (Founder Office Line): “De waarde van onze methode zit hem in het enorme milieuvoordeel. Het looien van leer is immers een heel verontreinigend proces, er komen allerlei schadelijke chemicaliën zoals chroom aan te pas en er wordt ook veel zout voor gebruikt. Onze methode heeft echter geen van deze elementen nodig. Ze bestaat immers uit een machine die dierenvellen met organische resten transformeert naar een houdbaar, bewerkbaar basisproduct en zo het hele vervuilende tanneerproces overslaat. Ook vanuit de sector is er vraag naar een nieuwe methode, want binnen vijf jaar mag er geen chroom meer worden gebruikt. Het basisleer dat uit de machine rolt moet bovendien niet meer ingezouten of uitgespoeld worden. Daarmee wordt er niet enkel zout en water uitgespaard, maar het vermindert bovendien het productgewicht met 80%, met een positieve invloed op het transport als gevolg.

Om zeker te kunnen zijn van ons product was de samenwerking met Centexbel cruciaal. Met hun technische en wetenschappelijke kennis onderzochten zij wat de kwaliteit van ons leer is en hielpen ze ons om het productieproces beter te definiëren en de consequentie van de kwaliteit in de productiefase te garanderen. Ze deden proeven en leverden na goedkeuring de juiste attesten af.”

Piet: “Zo’n onafhankelijke partner is volgens ons absoluut noodzakelijk om de kwaliteit te bevestigen. Multinationals in de lederindustrie hebben hun eigen testlabo’s, maar wij als pioniers hebben dat niet. Daarom zijn technische centra zoals Centexbel onmisbaar. Zonder de mogelijkheid om je product uitgebreid te testen, blijf je immers hangen in het artisanale. Ook het internationale netwerk van Centexbel is voor ons al heel waardevol geweest.

Frank: “Het is ook op dat punt dat we onze focus verlegden van productie van een vissenleder-eindproduct naar de ondersteuning van de ecologische productie van allerlei andere soorten leder…”

“Dankzij de samenwerking met Centexbel kunnen we nu een stabiele, succesvolle technologie voor ecologisch leder aanbieden.”
Fill 4
\
Discovery Date