Fill 4
PAINTBRICK

prenormatieve studie

Buildwise en BCRC lanceren prenormatieve studie om het aantal gevallen van metselwerkuitbloeiingen te beperken

Elk jaar wordt de afdeling technisch advies van Buildwise gecontacteerd over meer dan vijftien grote gevallen van uitbloeiingen op terracotta metselwerk. Een verschijnsel dat binnen de bouwsector steeds meer lijkt toe te nemen. Volgens feedback van aannemers is het probleem 5 tot 10 keer groter dan door Buildwise werd geschat. Uitbloeiingen kunnen er tevens voor zorgen dat schilderwerk afschilfert. Het zorgt er in ieder geval voor dat het uitzicht van gevels aanzienlijk wordt aangetast.

Om deze problematiek aan te pakken, werken Buildwise en BCRC samen aan een prenormatief onderzoeksproject, PAINTBRICK, dat wordt gefinancierd door de FOD Economie en het NBN. Buildwise en BCRC willen zo het aantal geschillen met betrekking tot uitbloeiingen op metselwerk beperken.

*Uitbloeiing is een wit/grauwe waas zichtbaar op het gevelmetselwerk. Deze waas ontstaat wanneer aanwezige stoffen in het metselwerk door contact met overmatig water – bouwvocht en regen – bij het opdrogen afgezet worden aan het oppervlak van de gevel.

Concreet gaat het over volgende doelstellingen:

- Ontwikkelen van de uitbloeiingsproef voorgesteld in de norm NBN B 24-209 (Proeven op metselstenen: uitbloeiingen). Deze test, die vereist is voor de BENOR-certificatie, lijkt onvoldoende geschikt om uit te sluiten dat er uitbloeiing op bakstenen zal optreden tijdens het transport, de opslag en het metselen.

- Ontwikkelen van een genormaliseerde test om mortels te valideren tegen het risico op uitbloeiing. Een dergelijke test lijkt nu essentieel om uitbloeiing te beperken op geverfde of ongeverfde gevels van metselstenen. Frankrijk nam al een test van dit type op in haar nationale bijlage bij de norm EN 771-1 (bijlage G) en de Verenigde Staten voeren momenteel tests uit om een ASTM-standaardprotocol vast te stellen/leggen. Deze behoefte lijkt des te dringender omdat Buildwise regelmatig verzoeken ontvangt van fabrikanten of aannemers die producten willen valideren op het risico van uitbloeiing.

\
Discovery Date