Fill 4
Lionel Billiet

Projectleider

Lionel Billiet (Projectleider Rotor): “Rotor is een coöperatieve ontwerppraktijk die via onderzoek en ontwerp met een kritische blik kijkt naar architectuur, interieur, materiaalgebruik en duurzaamheid. Sinds 2016 focussen we ons met het spin-off project Rotor DC op de recuperatie van gebruikte bouwmaterialen en -onderdelen die bij afbraken en verbouwingen vrijkomen en brengen die daarna weer op de markt. Zo willen we hergebruik stimuleren en toegankelijker maken.

Een voorbeeld daarvan is de recuperatie van keramische tegels van industriële sites. Samen met het WTCB ontwikkelden we een innovatieve, duurzame methode om deze tegels te reinigen. De tegels komen namelijk meestal in goede staat van de vloer of muur, maar een dikke korst van mortel aan de achterkant zorgt ervoor dat ze niet zomaar hergebruikt kunnen worden. Om die mortel te verwijderen zonder de tegel zelf te beschadigen, experimenteerden we met verschillende soorten zuren. De uiteindelijke mix moest veilig, milieuvriendelijk en makkelijk te gebruiken zijn.

Het WTCB zocht naar de geschikte verhoudingen, optimaliseerde de reactiesnelheid en deed de eerste chemische proeven in hun lab. Daarna testten wij bij Rotor alles opnieuw in reële omstandigheden. Uiteindelijk kwamen we samen tot een zuurbad dat aan alle voorwaarden voldoet én eenvoudig en op grote schaal kan worden geïmplementeerd. Het resultaat is één van onze meest stabiele producten en een bijna volledig benutte verwerkingscapaciteit. De samenwerking met het WTCB was bovendien heel aangenaam.

“Hun kennis van de bouwsector, hun enthousiasme en hun oprechte nieuwsgierigheid vormden een waardevolle aanvulling op ons eigen team.”

Ook bij het maken van de lifecycle-analyse konden we op steun van het WTCB rekenen. We vergeleken de milieu-impact van onze nieuwe recuperatie- en reinigingsmethode met die van de productie van nieuwe keramische tegels, rekening houdend met factoren zoals montage, transport, verpakking, watergebruik… Daaruit bleek dat 1 m² gereinigde, hergebruikte tegels het milieu 85% minder belast dan 1 m² nieuwe tegels, een bevestiging dat wat we doen, zinvol is. Mission accomplished, dus!”

\
Discovery Date