Fill 4
Jean Jouet

Chief Technology Officer

Jean Jouet (Chief Technology Officer bij John Cockerill): “John Cockerill - genoemd naar zijn illustere oprichter - mocht in 2017 zijn 200-jarig bestaan vieren, dus het spreekt voor zich dat we doorheen die tijd heel wat watertjes doorzwommen: van een machinebouw- en staalbedrijf dat de eerste stoomlocomotief op het Europese vasteland produceerde tot een eigen scheepswerf voor oceaanstomers in Hoboken. We evolueerden door de jaren heen naar een multinational die actief is in verschillende disciplines. Net omdat we bij John Cockerill vooral een antwoord willen bieden op de behoeften en noden van deze tijd, groeiden we voorbij onze traditionele werkvelden van onderhoud en techniek. Vandaag focust John Cockerill zich bijgevolg op 5 toekomstgerichte divisies: energie, defensie, industrie, milieu en services.

Onze relatie met CRM Group overschrijdt de grenzen van al deze afdelingen en is in de loop van onze geschiedenis natuurlijk ontstaan. Het lijkt wel alsof we altijd hebben samengewerkt. En die samenwerking is intens omdat wij in house niet veel onderzoeksmogelijkheden hebben. Twee keer per jaar hebben we een globale meeting met het CRM Group team, aangevuld met projectspecifieke besprekingen. ‘Collegiaal’ is misschien nog de beste manier om onze band te omschrijven. Dat mag je vrij letterlijk nemen, want onze toekomstige werknemers studeren grotendeels af van dezelfde universiteit in Luik en ook de stroom van werkkrachten tussen John Cockerill en CRM Group loopt in beide richtingen.

Door de jaren heen werkten we aan een veelvoud aan innovaties, waarvan er twee recent in het oog sprongen. Voor de productie en regeneratie van actieve kool, of activated carbon, ontwikkelden we met CRM Group een specifieke oven voor de thermische behandeling van grondstoffen. Actieve kool wint snel aan belang voor diverse milieutoepassingen zoals het zuiveren van lucht en water. Innovaties binnen dit gebied zijn quasi onbegrensd. Zo hebben we intussen deze oven verder ontwikkeld voor een Finse klant die turf wil activeren voor filtertoepassingen. In samenwerking met CRM Group is ook deze missie intussen volbracht.

Een andere innovatie waar we samen aan werkten is de ontwikkeling van de zogenaamde crossbow meter, die bij het galvaniseren van staal moet toelaten om de zinklaag over het volledige vlak perfect te egaliseren. De dikteregeling van de zinklaag in een galvanisatielijn gebeurde tot op heden op basis van een luchtstroom. Tijdens dit proces ondergaat het staal echter een minimale, maar onvermijdelijke kromming waardoor er met de klassieke technieken plaatselijk te veel of te weinig zink achterblijft. Om die kromming te meten en de zinklaag perfect te egaliseren, wordt de nieuwe crossbow meter ingezet. Zo worden de kosten van een dikker-dan-nodige laag zink vermeden, een baanbrekende innovatie voor de sector.

CRM Group groeide dus historisch uit tot onze hoofdpartner, maar die status blijven ze ook dagelijks verdienen. Hun team is heel professioneel en altijd bereid om vragen te beantwoorden, oplossingen te zoeken of ons door te verwijzen naar de beste match voor een bepaald project.

Daardoor voelt het altijd alsof CRM Group ook een beetje óns onderzoekscentrum is.
\
Discovery Date